Det du gik glip af…

LK 20 år

Spændende begøg i Carlsberg-byen – en by i byen – fremtidens form for by?

Vi havde en fantastisk tur til Carlsbergbyen med en meget vidende, humoristisk og underholdende guide, der ledte os igennem den kolde vind, så det var alle strabadserne værd, 

Det er nok ikke sidste gang vi stifter bekendtskab med Frederik Lindeskov, der i øvrigt også selv er kunstner .

Vores guide Frederik Lindeskov sammen med værket “Trold vejrer kristent blod”, som er købt og opstillet foran Jesuskirken af brygger Carl Jacobsen i 1901 og placeret ved en af indgangene til Carlsbergbyen. Blot et af utrolig mange historiske symboler, mange ikke uden en vis indbygget samfundskritik, gemt i byens meget varierede byggeri skabt af en stjernerække af tidens største danske arkitektnavne.

Når beton bliver organisk – rundvisning i Trekroner kirke, Roskilde

  • Silkeblød beton. Ingen rette vinkler. Et loft af opskummede cola-dåser og et klinkegulv i en af de få måder ens femkanter kan sættes sammen på til en flade. En raffinering af arkitektonisk brutalisme ud i den mindste minimalistiske detalje. Råt er gjort smukt. Man er aldrig i tvivl om, at det er et kirkerum, man befinder sig i, men det er en helt ny måde at tænke kirke på uden at der er gået på kompromis med dens traditioner og ritualer og med god plads til at udøve dem. Døbefonten står, hvor den skal stå og prædikestolen ligeså – bare flyttet ned i øjenhøjde med menigheden – noget der måtte behage Luther og Grundtvig og deres almindelige præstedømme. Et mesterværk fra Rørbæk og Møllers tegnestue – bare synd at dens ydre slet ikke lever op til dens indre – set udefra er Trekroner kirke bare en anonym betonklump tabt i landskabet. Men som det hedder i kirkens verden: Kun Gud er perfekt.

Sommerudflugten til Stevns

11. juni 2023

I strålende sommervejr midt i årtiers værste tørkeperiode gik omkring 30 af foreninens medlemmer om bord på en bus, som skulle bringe os tilbage til en hændelse af et helt andet omfang – til gengæld fandt den så sted for 66 millioner år siden, hvor den mexicanske halvø Yucatan i dag ligger. På det tidspunkt ramte en glødende asteroide med en diameter på 10 km jorden med en sådan kraft, at den borede sig 40 kilometer ind i jorden mod klodens centrum og skabtet et krater på 120 km i diameter. Det ophvirvlede støv udelukkede alt sollys fra jorden i måneder – måske år, og halvdelen af af alt dyre- og planteliv forsvandt, heriblandt dinosaurerne. Blandt den tids få pattedyr var der én art, som overlevede – en lille spidsmuslignende fyr på størrelse med en gravhund kaldet Lucky. Fra den stammer alle jordens pattedyr inclusive mennesket. Stens Klint var dengang havbund med et rigt dyreliv, hvis arter i stort omfang var beskyttet af skaller, som over millioner af år dannede klintens fundament af kridt. Pludselig er der et mørkt lag, uden mange spor af liv, men med et betydeligt indhold af det sjældne grundstof iridium, der først og fremmest kendes fra asteroider og kometer. Oven på kommer millioner af års aflejringer af kalk. Dette mørke lag, der ved en misforståelse fra en dansk geolog internationalt har fået betegnelsen fiskeler, findes over hele verden, men ingen steder så ydeligt som på Stevns. Det har gjort klinten til UNESCO-verdensarv, og i den forbindelse er der for få år siden åbnet et udstillingscenter, hvor vi var så heldige, at det var selve den daglige leder, som guidede os gennem klintens historie og udstillingsbygningens spændende arkitektur.

Med formanden i centrum studeres det dyreliv, der engang var

På vejen til Stevns Klint fik vi endnu en arkitektonisk oplevelse. Kunstneren Helle Lundgaard Christensen havde inviteret os indenfor i sit spændende, stilrene hus og atelier, hvor hver detalje repræsenterer det bedste i det, der er kendt som dansk (eller skandinavisk) design. Her fortalte hun meget levende om de forskellige teknikker, hun gør brug af i sit kunstneriske arbejde.

Mindeudstilling for Helle Lundby til fordel for Gadens Børn NGO

13.-14. maj 2023

Helle Lundby, der desværre gik alt for tidligt bort den 23. februar d.å., arbejdede som billedkunstner i en lang årrække og opbyggede en ganske stor samling af billedkunst. Selv efter at familien har taget de værker fra, som vi ønsker at beholde, er der stadig en stor samling kunst, som vi i Helles ånd ønsker at donere overskuddet fra et salg til det store arbejde, som Gadens Børn NGO gør for fattige og udsatte børn i Kolkata – i øvrigt en organisation, som Helle tidligere har støttet med sin billedkunst.

Helle Lundbys datter skriver:

Tusind tak for jeres støtte, gavmildhed, kærlighed og varme i forbindelse med mindeudstillingen for vores mor Helle i Gunhilds Galleri i den forgangne weekend.

                             Det var for os et par livsbekræftende og skønne dage i det mest pragtfulde vejr i de mest fantastiske omgivelser – helt og aldeles i Helles ånd. En stor tak til Gunhild og Lejre Kunstforening, der gjorde dette muligt. Også en stor tak til de lokale aviser og tv-stationer, der bakkede op om arrangementet på fineste vis. 

                             Det var en helt overvældende og dejlig oplevelse for Henrik og mig at være sammen med jer på udstillingen – og jeres køb og bidrag betød, at vi kunne donere hele 44.450 kr. til Gadens Børn NGO.

                             Det fulde beløb går nu ubeskåret til Gadens Børns nye PARK VILLA dags- og aktivitetscenter, som skal danne trygge rammer om et sundt og kapacitetsopbyggende miljø for 120 børn. Efter det oplyste, vil det kunne finansiere ca. 2 års drift af PARK VILLA. Og så får Helle ovenikøbet en permanent plakette hængt op i huset samt et banner, der vil hænge i de år donationen dækker.  

                             Som Pia fra Gadens Børn siger: ”En sådan donation rammer særligt dybt. Med vores hjerters fulde kraft, siger vi tusind tak for den kærlige støtte. Vi er dybt taknemmelige, og ikke mindst rørte over, at vores arbejde har en plads i jeres hjerter.

Med allerdybeste taknemmelighed Pia Lindell Qwist & Gadens Børn Teamet”  Det synes jeg, at vi alle sammen skal være stolte af. TAK!

Besøg i Asnæs hos glaskunstneren Susanne Kjelsmark og på Huset i Asnæs med separatudstilling af Allan Stabell.

16. april 2023

Er det kunstneren, der styrer værket, eller er det værket, der styrer kunstneren? Glaskunstneren Susanne Lundkvist er i hvert fald klar over, at hendes glas bestemmer temmelig meget selv, når hun har lagt lag på lag sammen, strøet det med sine kemikalier og puttet det i ovnen. Hun lægger i hvert fald ikke skjul på, at hun kan blive temmelig overrasket, når hun åbner den, efter at den har rundet de 800 grader og er kølet langsomt ned til under 50. Det selv om hun synes at have gjort nøjagtig som sidst. Holdet fik et levende indtryk af en kunstnerisk proces, som ikke er helt nem at styre, men også et indtryk af en kunstner, der ikke har tænkt sig at give op i kampen med sit medie og hvorfor. Meget inspirerende.

Store flader – 2-3 kvadratmeter – få faver, lidt uskarpe, ikke symmetriske geometriske figurer, kun antydningsvis et perspektiv – kan næppe huses andre steder end på et galleri.

Men så begynder kunstneren bag, Allan Stabell, at gøre rede for, hvad det er, vi ser – hvad det er, der har inspireret ham, og hvad det er, han undersøger med sin kunst: Tag en emballage, en papæske og, fold den ud, så den er i et plan. Det er kunsten bag det at skabe et ellers ligegyldigt stykke karton, han undersøger i sine billede. Pludselig får disse geometriske figurer på både indhold og mening.

En eftermiddag på spansk

26. MARTS 2023

Fantastiske oplevelse med Rie Koch, Michaela, cello og Jacob, guitar!

Spansk cafe stemning med lækker hjemmelavet tapas og så vidunderlig musik og sang og med Rie’s rørende fortællinger fra tiden omkring den spanske borgerkrig.

Lejre Kunstforening siger tusind tak til trioen og det dejlige publikum, der var mødt op i Domus Felix til en fyldt sal.

GENERALFORSAMLINGEN 2023

Birte Baxter blev udtrukket som nummer et og kunne derfor vælge mellem alle 28 værker købt året igennem af kunstforeningen. Hun valgte Poul Ankers Blæsten.

Som et nyt punkt på dagsordenen var kunstneren Henriette Muus inviteret til at læse op af sine følsomme, nærværende og tankefulde digte, som ledsager hendes billeder.

Vores bustur til Christiansborg med fortællingen om kvindebilledet

17. og 19. januar 2023

Folketinget har besluttet, at der skal males et kæmpebillede af de 30 mest markante kvindelige politikere fra 1915, hvor kvinderne fik stemmeret til i dag. Billedet skal hænge i Samtaleværelset, Folketingets repræsentationslokale midt i Vandrehallen, hvor det skal op over for billedet af de 30 mænd, der udformede 1915-grundloven. Idéen fik tingets tidligere formand Henrik Dam Kristensen, og der blev udskrevet en konkurrence om at udføre værket. Den blev vundet af Mia Mørkeberg, som nu er gået i gang med arbejdet i sit atelier. Vi fik historien om konkurrencen og så skitser af de forslag, der blev valgt fra, før vi spiste i Snapstinget og fik en guidet tur til udvalgte værelser på Borgen. Folketinget råder over en samling på omkring 2.500 værker, som medlemmerne kan vælge imellem til deres kontorer og til udstilling i mødelokalerne, hvor Folketinget samtidig er gået over til at lade en enkelt kunstner stå for indretningen af lokalet.

Mia Mørkebergs vinderprojekt. Politikerne er Elna Munch (R) Helga Larsen (S) Mathilde Hauschultz (K) Nina Bang (S) Ingeborg Hansen (S) Bodil Koch (S) Helga Pedersen (V) Lis Groes (S) Nathalie Lind (V)  Hanne Reintoft (SF, VS, DKP) Ritt Bjerregaard (S) Eva Gredal (S) Birte Weiss (S) Ebba Strange (SF)Lone Dybkær (R) Dorte Bennedsen (S) Mimi Jakobsen (CD) Pia Kjærsgaard (DF)  Connie Hedegaard (K)  Marianne Jelved (R) Marita Petersen (Javnaðarflokkurin) Mariann Fischer Boel (V) Lene Espersen (K) Ruth Heilmann (Siumut) Margrethe Vestager (R) Mette Frederiksen (S) Helle Thorning-Schmidt (S) Pia Olsen Dyhr (SF) Özlem Cekic (SF) Johanne Schmidt-Nielsen (EL). Værket ventes færdig om godt et år.
LK i det socialdemokratiske gruppeværelse. Foto Hans Skovgaard Jensen.
LK i Det Udenrigspolitiske Nævns mødeværelse designet af Per Kirkeby.

Siden senest revideret 11. november 2023.

TILBAGE TIL FORSIDEN